Galerija Athos

momcilo-macanovic-1Momčilo Macanović je rođen u Nikšiću 1966.god.

Diplomirao 1993.god. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u vajarskoj klasi profesora Pavla Pejovića. Dobitnik je prve nagrade za skulpturu  FLU Cetinje. Član je Udruženja likovnih umjetnika Montenegra od 1994.god. Izlagao  je na više od pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoja dela kaže. ”Na mojim radovima treba da se prepozna vreme u kojem živim, trudim se da uhvatim taj trenutak.” Najveći uticaj na njega imala je rana italijanska renesansa i renesansni realizam.

Renomirani slikar Momčilo Macanović iz Tivta prisutan je na beogradskoj likovnoj sceni više od 12 godina. Radovima nastalim u poslednje dve godine predstavlja se beogradskoj publici u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

Reč je o slikaru velike snage koji se u svom opusu priklanja zapisima prizora životne svakodnevnice. Na maestralan klasičan način slika prizore javnih prostora: trgove, pristaništa, enterijere gospodskih bokeljskih kuća, barke na moru, razne likove i portrete...

Njegove slike odišu mediteranskom svetlošću, harmonijom, rafiniranim svežim i odmerenim koloritom. Majstor je u prikazivanju atmosfere, svetlucavih odblesaka na vodi, kamenu, mermeru...

Uz pomoć svetlosti i senke dočarava dekirikovsku atmosferu bezglasja, otuda na njegovim slikama nalazimo odaje, prostore ispunjene magičnom tišinom, vermerovskom slutnjom, pričom sa mnogo simbolike. Njegova platna, okupana svetlošću predstavljaju oazu čistine koja zvuči kao simfonija na slici, na rivi, koja priziva u luku uz svečanu muziku orkestra.

Poput starih majstora Van Ajka i drugih, Macanović precizno, gotovo minuciozno slika detalje, tako da svaki izdvojen fragment može da bude zasebno delo poput psa, goluba, mačke, mrtve prirode - stolica sa jabukama, cipele, čizme... Njegovi junaci kao da su na sceni fokusirani i teatralizovani sa gestom koji nagoveštava situacije kao na slici u velikom ateljeu sa mnogo detalja.

Kao izvanredan poznavalac metier-a Macanović virtuozno slika šarenu tkaninu prekrivača sa geometriskom ornamentikom, vešto koristeći maslinasto sivo - smeđu boju. Gotovo taktilno oseća materijal i prikazuje ga u etno - nošnji Bokelja na rivi sa senkama i valerima tamno plave boje stvarajući iluziju pliša.

U radovima Macanovića provejava blagi humor – groteska.

Na minijaturama dominira voluminoznost sakupljene i oslobođene energije izražene plastično sa puno nabora.

Pred nama je delo stvaraoca koji retorikom svog duha govori o svetu koji percepcijom upija i ostavlja tragove na platnu. U fundusu estetičke memorije oslobađa čula stvarajući slike koje se kreću u rasponu od utopiskog do magičnog realizma preko hiperrealizma i doseže do post modernizma.

Nagrade:

Dobitnik  I nagrade za skulpturu na FLU Cetinje.

Nagrada za slikarstv, EXTEMPORE, Piran, 2005.god.

 

Izložbe:

- 1997.god. Beograd, Gal. KNU

- 1997.god. Tivat, Gal.Letnjikovac Buca

- 1997.god. Kotor, Gal. Stari grad

- 1998.god. Podgorica, Gal. Pizana

- 2002.god. Tivat, Gal. Letnjikovac Buca

- 2003.god. Beograd, Yu galerija umetnickih dela

- 2004.god. Gal. Studio Gaspar

- 2004.god. Becici, Montenegro Stars Art gallery

- 2004.god. Pljevlja, Umetnicka galerija Vitomir Srbljanovic

- Ljubljana, poslovni centar Merkator

- 2007.god. Zeneva, Art expo

- 2008.god. Podgorica, Gal. Pizana

- 2008.god. Kopar, Gal. Lepa Vida

- 2008.god.Niksic, Gal. Forum

- 2009.god. Bar, Gal. Velisa Lekovic

- 2009.god. Beograd, Gal. "A"

- 2010.god. Gal. ATRIJUM biblioteke grada Beograda