Galerija Athos

9Slobodanka Rakić Šefer je rođena je u Duvaništu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti 1976. i postdiplomske studije 1978. godine u Beogradu. Član je ULUS-a i član Društva srpskih umetnika LADA.

Učestvovala je na nekoliko stotina kolektvnih likovnih smotri kod nas i u inostranstvu. Priredila je oko 90. samostalnih izložbi po celoj Jugoslaviji i nekoliko van zemlje.

Dobitnik je i više nagrada za slikarstvo. Njeni radovi se nalaze u muzejsko galerijskim ustanovama nekadašnje Jugoslavije, između ostalih u: Narodnom muzeju u Beogradu, Narodnom muzeju u Šapcu, Narodnom muzeju u Kragujevcu, Narodnom muzeju u Novom Pazaru, Narodnom muzeju u Kraljevu, Domu kulture u Ivanjici, Muzeju Jagodine u Jagodini, Muzeju grada Beograda, Muzeju minijature u Gornjem Milanovcu, Legatu Jefimija u Trsteniku, Galeriji Boža Ilić u Prokuplju, Galeriji umetnosti u Prištini, Muzeju u Prijepolju, Domu omladine u Skoplju, u kolekciji RTS-a, Narodnoj biblioteci Srbije, Biblioteci grada Beograda, Srpskom kulturnom centru Sv. Sava u Subotici, Modernoj galeriji u Užicu, kao i u mnogim državnim i privatnim kolekcijama kod nas.

Od 2000. godine veći deo njenih radova nalazi se u značajnim kolekcijama na svim kontinentima: od Japana, preko Kine, Rusije, u svim evropskim zemljama, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Brazilu i Novom Zelandu.

O njenom radu, slikama i izložbama, napisano je preko 1500 prikaza u katalozima, knjigama, časopisima, nedeljnim i dnevnim listovima.