Galerija Athos

singidunum

Maja Jovanović Majolinica i Marija Stanojlović

“ Figuracija na dva načina”

Pojam figuracije kao inspiracija dva različita pogleda sagledavanja, dve različite tehnike izražavanja, dva svojstvena stila prepričavanja. Dve umetnice Maja Majolinica i Marija Stanojlović u svom polju delovanja postavljaju nove granice u zajedničkoj temi i kompatibilnosti i to po prvi put do sada . Figuracija je široka tema a umetnice, svaka na svoj način, obrađuju pojam ljudskok tela, portreta, pokreta..

Izraz trodimenzionalnosti, kroz skulpturno sagledavanje sveta je ono čime se predstavlja Marija Stanojlović. Poznata po svojoj primenjenoj i posudnoj keramici kojom se isključivo bavila do sada, ova umetnica pravi hrabri i uspešni iskorak ka figuri kao umetničkom izrazu. U tehnici kamenina bavi se i proučavanjem kompozicije u kojoj dve ili više skulpture komuniciraju u medjusobnoj priči.
Maja Majolinica u slikarskoj tehnici pronalazi način da muške i ženske figuracije, predstavi kroz naraciju medjusobnog doživljaja. Stavljajući parove u različite predele i situacije, uspeva da iznova osmisli novi prikaz priče. U poznatoj tematici, ova će se umetnica osim slikarstva predstaviti i u tehnici crteža.

maja 1

majaaaa

 marija 2

marija 1