Galerija Athos

Ptice-svete-gore

NOVO U PONUDI  (JEDINSTVENA KNJIGA NA NAŠEM TRŽIŠTU) :

”Ptice Svete Gore”

Autor: Javor Rašajski

Izdavač: Matica srpska

Godina izdanja: 2012.

meki povez, 95 str.

ISBN 978-86-7946-094-3

Cena: 1800,00 din.

Porudžbinu knjige možete izvršiti pozivom na sledeći broj telefona: +381 69 474 0 424

 

Ornitolog i akademski slikar Javor Rašajski iz Vršca, gotovo svake godine, već duže od decenije boravi na Atosu, proučavajući ptice ovog područja. Nebrojeni crteži, mape, fotografije i opisi koji su plod njegovog rada, sadržani su u upravo objavljenoj knjizi „Ptice Svete gore“, izdavača “Matice srpske” iz Novog Sada, u kojoj je pobrojana, ni manje ni više, čak 161 vrsta ptica koje nastanjuju ovaj krak poluostrva Halkidiki. Dve strasti se u njegovom radu spajaju na najbolji način – naučnik Rašajski precizno je pribeležio sve što je video u vrletima Svete gore, a slikar Javor je ta saznanja pretočio u izuzetne crteže, prema kojima fotografije mogu biti samo bleda senka.

Sedam godina istraživanja urodila su plodom i „Ptice Svete gore“ poletele su ka ljubiteljima prirode. Pozitivne reakcije došle su od kolega u zemlji ali i iz sveta. Englezi se posebno interesuju za ptice Atosa, ali i Srbije. Poneki putnik namernik povremeno zakuca na vrata Javora Rašajskog, želeći da ode s njim u prirodu i posmatra ptice.

Svaka opisana ptica dokumentovana je sa nazivima vrste, roda, porodice i reda na latinskom, kao i sa kolokvijalnim imenima na grčkom, engleskom i nemačkom. Pored toga, tu je i međunarodni kod za vrste, zatim podaci o rasprostranjenju i veličini, legenda o tome da li je u pitanju ptica selica, gnezdarica, prolaznica… Međutim, ono što ovu knjigu zaista čini posebnom su crteži. Svaka vrsta predstavljena je sa zimskim i letnjim perjem, kao i crtežima mladunaca. Fotografije koje su snimane na terenu bile su nedovoljne i neujednačenog kvaliteta, i zbog toga su dati crteži što čitaocu nimalo ne smeta. Naprotiv, omogućeno je da se uoči svaki detalj i da se svaka vrsta prikaže u punom sjaju.